عمارت عدل متعلق به پروفسور یحیی عدل، پدر جراحی ایران است که یکی از زیباترین و قدیمی ترین خانه های تهران محسوب می شود اما تا به حال کمتر به آن توجه شده است. اگر می خواهید دکتر عدل و عمارت تاریخی ایشان را بهتر بشناسید، با ما همراه باشید.
پروفسور یحیی عدل که بود؟
یحیی عدل در سال ۱۲۸۷ در تبریز متولد شد. پدرش یوسفخان مکرمالملک مدتی نایبالایاله آذربایجان بود. او در پاریس تحصیلات دوره متوسطه را در رشتههای فلسفه و ریاضی به پایان رساند و پس از مدتی تحصیل در دانشکده ریاضی، به تشویق عمویش وارد دانشکده پزشکی پاریس شد. او که تحصیلات خود را در رشته جراحی عمومی و ارولوژی به پایان رساند، پس از بازگشت به ایران در دانشکده پزشکی استخدام شد و کرسی استادی جراحی به او واگذار شد. یحیی عدل را پدر جراحی ایران می نامند.
بزرگترین هنر عدل آن بود که ترس جراحان را از عمل جراحی از میان برد و به آنان دل داد که به جراحی روی آورند و موفق شوند. البته تکنیکهای جدید و پیدایش آنتیبیوتیکها به موفقیتهای جدید در جراحی و شهرت او کمک کرد. یحیی عدل در سال ۱۳۸۱ درگذشت و در بهشت زهرای تهران آرامگاه شماره ۶۹۰ به خاک سپرده شد.
عمارت عدل
خانه پروفسور عدل در سال ۱۳۱۰ در تهران، خیابان ولیعصر (عج) رو به روی کاخ مرمر توسط یک معمار روسی ساخته شد. خانه پروفسور عدل دارای ۲۷۰۰ متر مربع عرصه و حدود ۱۰۰۰ متر مربع زیربنا، شامل یک طبقه ساختمان اعیانی با زیرزمین همراه با آپارتمان سرایدار و سینمای خانگی است.پلان این خانه از نوع روسی شامل بخشهای خصوصی، پذیرایی، محل بیتوته مهمان، مطب، منزل سرایدار، راننده، خدمه، همراه با ۳ ورودی است. سطوح داخلی بنا با اندود گچ ساده است ولی در سقف از گچبری استفاده شده است. همچنین در بخش شرقی بنا از کاشیهای خشتی منقوش در ازاره دیوار استفاده شده است. نماهای خارجی این خانه ترکیبی از آجر و گچ سفید بوده و در قسمت رخ بام با گچبری تزئین شده است.
عمارت عدل در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۸۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. خانه پروفسور عدل اکنون در مالکیت دولت قرار دارد و به عنوان ساختمان پژوهشکده هنر (وابسته به فرهنگستان هنر) استفاده میشود.
منبع : کاویاب
- ۹۶/۰۶/۱۲